logotyp - Länk till startsidan
länk till vår instagram-profil länk till vår youtube-sida

Projekt / Guider, Tips & Råd / Stolslimning

Stolslimning är komplicerat och svårt även för den "händige". För att lyckas med en stolslimning krävs kunskap, erfarenhet och rätt verktyg.

Vill du lämna in dina pinnstolar för limning? Tryck här för att gå direkt till prisförfrågan! Annars läs vidare.

Rätt lim

Stolar bör limmas med ett mjukt & flexibelt lim som tillåter små rörelser i fogarna när stolen belastas. Det bästa limmet för stolar har därför sedan länge varit animaliska lim som hudlim, benlim och fisklim. Trots att det håller sig mjukt under lång tid är animaliskt lim extremt starkt, och är dessutom reversibelt. Det betyder att det när som helst går att få animaliskt lim att lossna med hjälp av vatten. Det är därför tyvärr EJ tåligt mot vatten i flytande form! Den bästa egenskapen med animaliskt lim är att det fäster i gammalt lim. Vi använder Hudlim i så stor utsträckning som möjligt!

Alla hårda trälim t.ex. Polyuretan, PVAc och Epoxy är förbjudna till stolar! Nyare stolarna är dessvärre uteslutande limmade med modernt PVAc-lim (klassiskt trälim), även kallat ”vit-lim”. Det leder till två problem. Dels blir limmet lite för hårt, dels blir det svårare att limma om en sådan stol. Det går inte att limma med nytt vit-lim direkt mot gammalt. En stol som limmas med vit-lim kan limmas om EN gång innan limytorna är helt täckta med limrester. En sådan stol kan hålla 2, 5 eller kanske 10 år. Det är dock omöjligt att veta på förhand! En stol som har limmats med Polyuretan, PVAc eller Epoxy går med FÅ undantag tyvärr inte att limma om med hudlim.

En stol som limmas med hudlim blir extremt stabil och håller i MÅNGA år. Stolen kan enkelt plockas isär, lagas samt limmas om näst intill oändligt många gånger!

Rätt tidpunkt

För att lyckas med en stolslimning krävs utöver rätt lim även att stolarna är ordentligt lösa i fogarna. Risken är annars stor att någon del går sönder när stolen tas isär. Det går bra att limma om stolar året runt (förutom rötmånaden när det är som fuktigast) men bästa tidpunkten är på vintern när det är som torrast luft och därför också mest glapp i stolens fogar.

Rätt verktyg och arbetsmoment

Utöver rätt lim och tidpunkt krävs också noggranna förberedelser och många skruvtvingar och limknektar. Det är OMÖJLIGT att limma en stol utan många långa och starka skruvtvingar/limknektar. Medan limmet torkar måste stolen hållas ihop ordentligt och i rätt läge under hela torktiden. Stolen måste limmas rakt så att alla ben tar i golvet. En stol som limmas snett håller inte särskilt länge.

Guide

I denna guide har jag försökt sammanfatta många års kunskap och erfarenhet i några enkla steg. Om du har tidigare erfarenhet eller känner dig någorlunda säker på att limma en stol kan du hoppa direkt till steg 4!

  1. Köp kvalitetsstolar, hellre äldre begagnade än nya!
  2. Se över och byt möbeltassar regelbundet!
  3. Gunga eller balansera EJ på stolens bakben!
  4. Inse dina begränsningar, försök inte laga/limma en stol utan tillräcklig kunskap och erfarenhet! Läs vidare.
  5. När stolen börjar bli lös i fogarna fortsätter du använda stolen med FÖRSIKTIGHET fram till vintern när det blir torr luft, eller till dess att den är för instabil att sitta på.
  6. Inse dina begränsningar, försök inte laga/limma en stol utan tillräcklig kunskap och erfarenhet!
  7. Om en del går sönder eller lossnar helt bör du OMGÅENDE sluta använda stolen!
  8. Inse dina begränsningar, försök inte laga/limma en stol utan tillräcklig kunskap och erfarenhet!
  9. Kontakta mig för en prisförfrågan!

Skämt åsido! Jag får in alldeles för många stolar som inte går att åtgärda för att de har limmats med fel lim och/eller på fel sätt! Lämna in stolarna direkt till mig istället. Jag limmar om och lagar alla typer av stolar och sittmöbler. Jag gör alltid en bedömning av varje enskild stol som ska limmas. Läs mer och kontakta mig här!

Fel fel fel fel fel!