Som en del i vår syn på hållbarhet erbjuder vi nu slipning av alla typer av eggverktyg. Vår professionella sliputrustning som vi använder för att slipa våra egna verktyg står tyvärr oanvänd lika ofta. För att nyttja sliputrustningen till max har vi därför valt att börja erbjuda slipning i mindre skala till privatpersoner lokalt i Umeå.
Vi slipar alla typer av handverktyg med egg. Vi slipar knivar, saxar, yxor, stämjärn, svarvstål, hyvelstål, hyveljärn, och övriga snideriverktyg
Slipning av eggverktyg kan göras oändligt komplicerat och utdraget. Förenklat handlar det om att först upprätta rätt slipvinkel. Därefter slipas och bryns eggen. Slipningen kan dras hur långt som helst. För att det ska bli ett rimligt pris på slipningen måste man dessvärre förkorta och förenkla.
- Knivar
- Saxar
- Stämjärn
- Svarvstål
- Snideriverktyg som Skölpar och Huggjärn
- Hyveljärn till handhyvlar
- Hyvelstål till elhyvlar
- Yxor
Priser & förfrågningar
Se nedan för ungefärliga priser för slipning av endast ETT eggverktyg! Stora skador i egg och/eller stor förändring av slipvinkel kostar extra(se prisgrupp 2). Storleken på verktyget påverkar också priset. Mängdrabatt om du lämnar in flera olika verktyg eller dubbletter!
- Kontakta oss med din förfrågning. Glöm inte att bifoga bilder!
- Vi återkommer med pris
- Lämna in dina verktyg till Verkstaden i Umeå
- Verktygen slipas enligt önskemål i samråd med oss
- Vi meddelar när verktygen är färdiga för dig att hämtas hos oss
Vi kan erbjuda TRE prisgrupper.
1. Finslipning + Bryning
Standardslipning för verktyg med nära rätt slipvinkel och minimala skador i eggen. Slipning till 1000korn.
- Knivar (22cm)....................160kr/st
- Knivar (bred slipfas).........200kr/st
- Svarvstål............................160kr/st
- Stämjärn............................140kr/st
- Hyveljärn till handhyvlar..140kr/st
- Saxar..................................140kr/st
- Yxor....................................160kr/st
2. Grovslipning + Finslipning + Bryning
För verktyg som inte har slipats på länge med större skador & defekter i egg och/eller felaktig slipvinkel som inte går att åtgärda med vanlig slipning. Slipning till 1000korn.
- Enligt ovan +70kr/st
3. Finslipning Deluxe!
För kräsna kockar och möbelsnickare som vill ha den PERFEKTA rakbladsvassa eggen på sina knivar och stämjärn. (Endast för så kallade "Superstål") Inga genvägar, slipning och polering till 4000korn! Kontakta oss för prisuppgift. Läs mer om användning och underhåll av knivar längre ner på sidan.
- Begär Offert!
Knivslipning - Så går det till!
Vill du lämna in dina verktyg för slipning? Tryck här för att gå direkt till prisförfrågan! Annars läs vidare här nedan för utförlig info om hur knivslipning går till!
Våtslipning
Vi använder oss av våtslipning för att inte skada eller förändra stålets egenskaper med hög värme. Slipningen sker med vatten som kyler stålet. Vi slipar oftast till 1000korn.
Slipvinkel
Vi slipar med jiggar som säkerställer rätt slipvinkel och minskar avverkningen. Normalt slipas endast en minimalt mängd av stålet bort. Det är först när eggen är skadad eller när eggvinkeln behöver ändras som vi avverkar en större del av stålet. Vi hjälper dig reda ut vilken eggvinkel ditt verktyg har eller bör ha.
Bryning/polering
Efter slipning till 1000korn bryns råeggen bort och poleras till nära spegelblank finish. Detta är fullt tillräckligt för de flesta verktyg. Kräsna kockar och möbelsnickare som jag själv brukar dock vilja ta det några steg längre för de allra finaste knivarna och stämjärnen! Det kostar mer och är ett helt kapitel i sig. Läs mer om detta längre ner på sidan.
Kvalté & hållbarhet
Hur länge en kniv håller skärpan beror dels på vilken typ av stål det är men främst hur kniven hanteras och används. En korrekt slipad kniv håller sig normalt vass i flera månader utan behov av skärpning/bryning (vid normal användning privat). Därefter börjar råegg bildas som avlägsnas med lätt skärpning/bryning. En kniv är allt annat än underhållsfri och kräver utöver varsam hantering även regelbundet underhåll genom skärpning/bryning. Alla eggverktyg tappar dessutom skärpa spontant även utan användning eftersom eggen oxiderar. Detta upplevs tydligast på knivar av hög kvalitet som slipats till perfektion.
Hantering & Användning
För att en kniv ska hålla skärpan bör den hanteras varsamt. Undvik skärbrädor av glas och billiga skärbrädor av plast då dessa sliter och slöar eggen väldigt mycket. Skärbrädor av trä (liggande eller stående årsring) slöar inte knivar vid normal användning! Tester har visat att de snarare kan ha en possitiv effekt på skärpan. Undvik att skrapa av skärbrädan med eggen. Vänd kniven och använd ryggen på bladet. Diska ALDRIG knivar i diskmaskin. Förutom att eggen kan få skador av att ligga i diskhon i väntan på diskning kan även matrester påskynda och öka oxidationen på eggen. En kniv bör därför diskas för hand direkt efter användning.
Skötsel & Underhåll
Även om du hanterar och använder din kniv varsamt blir den aldrig underhållsfri. När kniven används slits eggen successivt och ny råegg uppstår som måste avlägsas. För att bibehålla skärpan måste kniven brynas/skärpas med brynsten eller skärpstål. När kniven bryns för hand kommer eggvinkeln oavsiktligt öka lite varje gång. Efter X antal bryningar blir eggvinkeln för stor för att kunna brynas riktigt vass för hand. Kniven måste därför till slut lämnas in igen för slipning till korrekt/ursprunglig eggvinkel. Hur ofta det måste ske avgörs av stålkvaliteten, användning, hanteringen & skötseln.
Bilderna här nedan visar hur bryning för hand ändrar eggvinkeln.